Hoe slim met afval ben jij?

Wist je dat je geld kunt besparen door slim om te gaan met je afval?
En dat je hiermee ook het milieu een handje kunt helpen?   

Slim omgaan met je afval is helemaal niet moeilijk. Het vraagt misschien enkele aanpassingen in de manier waarop je je afval aanbiedt. En zodra je hierin je draai hebt gevonden, zie je dat het eigenlijk heel eenvoudig is. 

Slim omgaan met je afval doe je zo:

#1 Afval scheiden

#2 Weinig restafval

#3 Opsparen

#4 Aanbieden als 'ie vol is


Volg ons op Facebook zodat je niets hoeft te missen van onze tips!

#5 Luierafval
Luiers worden verbrand in Nederland. In de toekomst hopen we ze te kunnen laten recyclen. Tot die tijd horen ze dus in het restafval.
> Bind luiers goed dicht in een luierzakje om nare geurtjes te voorkomen.
> Activeer eventueel je milieupas om luiers aan te kunnen bieden bij een ondergrondse restafvalcontainer. Zo kom je eerder van je restafval af.

#6 Barbecue afval
As van de barbecue mag niet in het GFT-afval omdat dit het composteren verstoort. Gooi de as daarom altijd in het restafval. Let wel goed op! Voorkom brand in je container, afvalzak of in de inzamelwagen.
> Wacht minimaal 24 uur met het weggooien van de as.
> Voel met je hand aan de asresten of het niet meer gloeit.
> Gooi het in het restafval.

 #7 Maden
Maden zijn larven van vliegen. Een vlieg legt zijn eitjes op etensresten. Op een mooie, warme dag kunnen deze eitjes al na 8 uur uitkomen.
Hoe voorkom je maden in je container?
> Plaats de container in de schaduw en houd de deksel gesloten. 
> Verpak snel bedervende, stinkende etensresten als vlees en vis in een krant. 
Toch maden? Zo kom je er vanaf:
> Zet de container met de klep open in de felle zon. Maden kunnen niet tegen het zonlicht en verdwijnen als sneeuw voor de zon. 
> Leg een tak Hedera in de container. Deze plant is giftig voor maden. Zout of zand strooien kan ook.
Klik hier voor meer tips over het voorkomen en bestrijden van maden.  

#8 Oud ijzer
IJzer en andere metalen kunnen heel goed worden gerecycled en leveren bovendien geld op. Houd metalen daarom altijd gescheiden van het overige afval. Rd4 gebruikt de opbrengsten van o.a. oud ijzer om andere kosten, bijvoorbeeld restafval of grofvuil, te betalen. Zo houden we samen de afvalstoffenheffing laag.
Oud ijzer inleveren kan bij de Rd4-milieuparken of maak een gratis ophaalafspraak via www.rd4.nl/mijnrd4 of via 045-5437100

#9 Piepschuim
Piepschuim is géén PMD-afval. Piepschuim kan wél worden gerecycled en kun je daarom gratis aanbieden bij het milieupark. Hou het daarom gescheiden van het andere afval en spaar het op, totdat je een keer naar het milieupark gaat.