Hoe slim met afval ben jij?

Wist je dat je geld kunt besparen door slim om te gaan met je afval?
En dat je hiermee ook het milieu een handje kunt helpen?   

Slim omgaan met je afval is helemaal niet moeilijk. Het vraagt misschien enkele aanpassingen in de manier waarop je je afval aanbiedt. En zodra je hierin je draai hebt gevonden, zie je dat het eigenlijk heel eenvoudig is. 

Met deze basisregels kom je al heel ver:

#1 Afval scheiden

#2 Weinig restafval

#3 Opsparen

#4 Aanbieden als 'ie vol is


Daarnaast geven wij regelmatig tips over het slim omgaan met afval op onze Facebookpagina.
Deze tips hebben we hier nog eens voor je verzameld: 

#25 Beter afval scheiden? Gebruik de Milieu App!

Slim-bezig-25.jpg
Download de Milieu App voor veel tips om beter afval te scheiden! 
In de Milieu App zitten tal van handige functies:

  • Digitale afvalkalender
  • Digitale milieupas
  • Instelbaar ophaalalarm
  • Interactieve kaart van openbare containers
  • Afvalscheidingswijzer

Download 'm nu in de App store of Play Store!

#24 Afvaldump melden 

Post-afvaldump-melden.jpg
Zie jij wel eens gedumpt afval? Meld het meteen via de milieu app. Dat doe je zo:
1.      Open je Milieu App terwijl je nog in de buurt van het afval bent
2.      Ga naar MELDING MAKEN op je home scherm
3.      Leg de locatie waar je bent vast (kies locatie)
4.      Upload een foto van het afval
5.      Beschrijf de situatie
6.      Verzend de melding

Wij (of de gemeente) ruimen het afval daarna op. Weet dat er zoveel mogelijk wordt gekeken of de persoon die het afval heeft gedumpt achterhaald kan worden. En laten we niet vergeten dat de meeste mensen hun afval gelukkig gewoon goed aanbieden.

#23 Vlees- en visresten

23-vlees-en-visresten-bbq.jpg
Let ook goed op met de asresten. Deze horen NIET in de GFT-container maar bij het restafval. Wacht altijd minimaal 24 uur voordat je de asresten in de container gooit, as kan namelijk heel lang nasmeulen. Voel eventueel met je hand of het niet meer gloeit.  

#22 Glas aanbieden via de ondergrondse container


Wist jij dat je de glascontainers alleen mag gebruiken voor het aanbieden van verpakkingsglas?
Hiermee bedoelen we alle glazen flessen en potjes waar eten, drinken of cosmetica in heeft gezeten. Je mag ze zelfs mét kleine restjes en mét deksel in de glascontainer gooien. Al het andere glas hoort niet thuis in de glasbak. Dit glas heeft een andere samenstelling en verstoort het recycleproces.

Kringloopwinkel
Glazen, ovenschalen, vazen, kristal, aardewerk, keramiek en servies als het nog schoon, heel en compleet is
Restafvalcontainer
Glazen, ovenschalen, vazen, kristal, gloeilampen, aardewerk, keramiek en servies als het kapot of beschadigd is
Milieupark
Vlakglas en spiegels (gratis)


#21 Paaseieren

21-paaseieren.jpg


#20 Gras aanbieden via de container

20-gras-plakt-in-de-container.jpgVers gemaaid gras kan behoorlijk blijven plakken in de GFT-container. Bij het ledigen van de container kan dit problemen opleveren. Het gras valt er dan niet uit of het valt er pas laat uit, en komt dan op de wagen, de hefarm of op de stoep terecht. Om dit te voorkomen geven we je deze tips.

#19 BEST-tas bij de voordeur

19-BEST-tas-bij-voordeur.jpg
Diefstal van BEST-tassen komt helaas voor. Andere partijen die BEST-tassen interessant vinden, verkopen de spullen voor eigen gewin door. Dat past niet bij de duurzame gedachte van de BEST-tas. BEST-tassen die door ons worden opgehaald gaan naar het Rd4-sorteercentrum, waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vanuit het sorteercentrum gaan alle verkoopbare spullen naar de RD4U kringloopshops. Overige spullen worden zoveel mogelijk gerecycled, zodat grondstoffen worden behouden en er weer nieuwe spullen van jouw oude spullen gemaakt kunnen worden.
> Om te voorkomen dat je BEST-tas in de aanhanger van een ander belandt, zet je de tas zo dicht mogelijk bij je voordeur. > Let er wel op dat je tas zichtbaar blijft voor onze beladers.

#18 Brandgevaar batterijen en accu's

18-batterijen-brandgevaar-22-01-2021.jpg
Gooi batterijen en accu's nóóit in het restafval of PMD-afval. Zelfs een kleine batterij kan een grote brand veroorzaken. Help brand in afval te voorkomen en lever ze apart in. Dat kan gratis bij de Rd4-milieuparken. 

#17 Kerstbomen 

17-kerstbomen-aanbieden-04-01-21.jpg
Bied je kerstboom aan tijdens de speciale ophaalronde. Zo ben jij van de boom af en kunnen wij deze op een duurzame manier verwerken. Check je afvalkalender in de app of op www.rd4.nl/afvalkalender

#16 Sluiting containers jaarwisseling

De textiel en papiercontainers worden afgesloten van 31/12 - 02/01. 

#15 aanbieden tond de feestdagen

Wacht even met het aanbieden van je afval bij ondergrondse containers tot na de feestdagen. Zo houden we de buurt netjes en opgeruimd. 

#14 Steek je afval los

Steek je afval los voordat je de container aanbiedt. Met deze koude nachten kan je afval vastvriezen. De tik wordt berekend per lediging, ook al wordt de container niet volledig leeggemaakt vanwege het vastplakken van afval. 

#13 Kadopapier

Het inpakken van kadootjes is soms net zo leuk als het uitpakken. Je kunt er een heel feest van maken. Maar wist je al dat niet al het kadopapier bij het papierafval mag? Je kunt hier al op letten bij het kopen van kadopapier. Kadopapier met een plastic of aluminium laagje kan niet worden gerecycled en hoort daarom in het restafval. Kadopapier dat je kunt scheuren mag bij het papierafval. 
Wil je graag duurzaam zijn? Gebruik dan dun kadopapier zonder plastic of aluminium laagje en wees er zuinig mee als je gaat inpakken. Inpakken in krantenpapier met een leuk strikje er omheen is ook helemaal hip!Heb je zelf een leuke tip om kadootjes duurzaam in te pakken? Geef je tip hier door!

#12 Afvalscheidingswijzer

Nu we meer tijd thuis doorbrengen, komt er thuis ook meer afval vrij. Probeer je afval goed te scheiden. Zo kunnen de producten gerecycled of hergebruikt worden en krijgen spullen of grondstoffen een tweede leven. Een handig hulpje hierbij is de afvalscheidingswijzer in de Milieu App. Daar zie je bijvoorbeeld dat mondkapjes in het restafval horen.
De afvalscheidingswijzer is ook via de website te raadplegen: ga naar afvalschedingswijzer

#11 Snoeiafval

Van snoeiafval wordt compost gemaakt. Hou het daarom gescheiden van je andere afval, zo werk je mee aan een beter milieu. En omdat het aanbieden van snoeiafval gratis is, ben je niet alleen slim bezig voor het milieu maar ook voor jezelf. Aanmelden voor de speciale snoeirondes kan tot 2 werkdagen vóór de inzameling via info@rd4.nl of 045-5437100. Check op je kalender wanneer de snoeirondes bij jou zijn. Snoeiafval mag óók in de GFT-container, maar knip het dan wel klein zodat het niet in de container kan vastklemmen. 

#10 PMD-afval aanbieden

We vinden een mooie en opgeruimde omgeving allemaal heel erg fijn. Toch zien we steeds vaker dat PMD-zakken al dagen voor de inzameling buiten worden gezet. Dit zorgt voor veel overlast. Zakken waaien weg en zo wordt plastic afval zwerfvuil. Bovendien trekt het ongedierte aan.
Wanneer bied jij je afval aan?
> Zet de zak pas buiten op de inzameldag of hooguit de avond ervoor.
> Bind de zak goed dicht.
> Maak meerdere zakken aan elkaar vast.
> Hang géén zakken aan ondergrondse containers.

#9 Piepschuim

Piepschuim is géén PMD-afval. Piepschuim kan wél worden gerecycled en kun je daarom gratis aanbieden bij het milieupark. Hou het daarom gescheiden van het andere afval en spaar het op, totdat je een keer naar het milieupark gaat.

#8 Oud ijzer

IJzer en andere metalen kunnen heel goed worden gerecycled en leveren bovendien geld op. Houd metalen daarom altijd gescheiden van het overige afval. Rd4 gebruikt de opbrengsten van o.a. oud ijzer om andere kosten, bijvoorbeeld restafval of grofvuil, te betalen. Zo houden we samen de afvalstoffenheffing laag.
Oud ijzer inleveren kan bij de Rd4-milieuparken of maak een gratis ophaalafspraak via www.rd4.nl/mijnrd4 of via 045-5437100

#7 Maden

Maden zijn larven van vliegen. Een vlieg legt zijn eitjes op etensresten. Op een mooie, warme dag kunnen deze eitjes al na 8 uur uitkomen.
Hoe voorkom je maden in je container?
> Plaats de container in de schaduw en houd de deksel gesloten. 
> Verpak snel bedervende, stinkende etensresten als vlees en vis in een krant. 
Toch maden? Zo kom je er vanaf:
> Zet de container met de klep open in de felle zon. Maden kunnen niet tegen het zonlicht en verdwijnen als sneeuw voor de zon. 
> Leg een tak Hedera in de container. Deze plant is giftig voor maden. Zout of zand strooien kan ook.
Klik hier voor meer tips over het voorkomen en bestrijden van maden.

#6 Barbecue afval

As van de barbecue mag niet in het GFT-afval omdat dit het composteren verstoort. Gooi de as daarom altijd in het restafval. Let wel goed op! Voorkom brand in je container, afvalzak of in de inzamelwagen.
> Wacht minimaal 24 uur met het weggooien van de as.
> Voel met je hand aan de asresten of het niet meer gloeit.
> Gooi het in het restafval. 

#5 Luierafval

Luiers worden verbrand in Nederland. In de toekomst hopen we ze te kunnen laten recyclen. Tot die tijd horen ze dus in het restafval.
> Bind luiers goed dicht in een luierzakje om nare geurtjes te voorkomen.
> Activeer eventueel je milieupas om luiers aan te kunnen bieden bij een ondergrondse restafvalcontainer. Zo kom je eerder van je restafval af.