Tapijten apart

Rd4 nieuws
Tapijten apart

Tapijten apart

4 september 2019

Sinds kort worden tapijten als een aparte stroom ingezameld op de milieuparken in Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf. De tapijten worden vervolgens apart verwerkt en zoveel mogelijk gerecycled.

Tapijtrecycling levert een mooie bijdrage aan het milieu. Tapijten (zoals vloerbedekking, vloerkleden, etc.) werden voorheen afgevoerd als grofvuil. Grofvuil wordt verbrand in verbrandingsovens en bij dat proces gaan alle grondstoffen verloren.

Met het apart houden van deze afvalstroom worden kostbare grondstoffen bespaard en de CO2 uitstoot verminderd. De grondstoffen die uit de tapijten worden gehaald zoals de garens en andere bestanddelen worden opnieuw ingezet in o.a. de cement- en automobielindustrie (isolatiemateriaal en opvulmateriaal van stoelen) of als bijvoorbeeld bloempotten en tuinstoelen.   

Het tarief voor het aanbieden van tapijten op de milieuparken blijft gelijk aan het tarief voor grofvuil. In werkelijkheid liggen de daadwerkelijke verwerkingskosten voor tapijten en grofvuil zelfs hoger.  

Terug