Hoe slim met afval ben jij?

Rd4 nieuws
Hoe slim met afval ben jij?

Hoe slim met afval ben jij?

21 juni 2020

Wist je dat je geld kunt besparen door slim om te gaan met je afval? En dat je hiermee ook het milieu een handje kunt helpen? Slim omgaan met je afval is helemaal niet moeilijk. Het vraagt misschien enkele aanpassingen in de manier waarop je je afval aanbiedt. En zodra je hierin je draai hebt gevonden, zie je dat het eigenlijk heel eenvoudig is. 

Afval scheiden
Gelukkig is afval scheiden in de meeste huishoudens al vanzelfsprekend geworden. Zo doen we ons papier in de papierbak, het glas in de glasbak, bieden we elke twee weken PMD-zakken aan met ons verpakkingsafval en bieden we onze etensresten en tuinafval apart aan, want van GFT-afval wordt compost gemaakt. Dat afval scheiden heeft behoorlijke milieuvoordelen. Kostbare grondstoffen worden behouden en er wordt minder restafval verbrand. Want als je echt ál je afval scheidt, hou je bijna géén restafval meer over.

Restafval kost geld
Voor het aanbieden van restafval geldt een tarief. Dus elke keer dat u een container of zak aanbiedt, betaalt u hiervoor. Hoe hoog de kosten zijn ligt aan het soort container of zak dat u aanbiedt. Zie hiervoor het kostenoverzicht.

Opsparen!
Slim met afval omgaan gaat dus verder dan je afval scheiden en het verminderen van je restafval. Probeer afval zoveel mogelijk op te sparen en bied alleen nog maar volle containers aan. Dat scheelt op jaarbasis veel geld en het is daarnaast minder belastend voor het milieu. Want elke keer dat de container door de inzamelwagen wordt opgepakt, wordt brandstof verbruikt. En dat is zonde als het maar om een klein beetje afval gaat.

Slim met afval
Ga slim om met je afval en onthoud de volgende tips:
1 - afval scheiden
2 - weinig restafval
3 - opsparen
4 - aanbieden als ‘ie vol is

Terug