BEST-tas

BEST-tas

De BEST-tas is het jongste inzamelmiddel van Rd4. In het leven geroepen om oude boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel uit het restafval te houden. Met de BEST-tas wordt het de burger makkelijk gemaakt om deze spullen gescheiden te houden en aan te bieden. Recycling en hergebruik worden hiermee gestimuleerd. De BEST-tas wordt elke twee maanden aan huis opgehaald. De datums voor uw adres vindt u op uw afvalwijzer. U kunt de tas voor 8.00 uur 's ochtends bij uw voordeur aanbieden, in de brievenbus ontvangt u dan een nieuwe BEST-tas (NB, dit kan een nog schone reeds gebruikte tas zijn)​.

Let op, u mag ook andere kleine kringloopgoederen in de tas aanbieden, dit mag als ze in goede en verkoopbare staat verkeren. ​Dit is het concept BEST+.

Wat mag er in de BEST-tas:

  • Boeken
  • Elektrische apparatuur, goed en ook defect 
  • Speelgoed
  • Textiel, waaronder ook tassen, schoenen, gordijnen, heel of kapot, maar niet nat en vervuild
  • Kleine kringloopartikelen, zoals pannen, kerstspullen, keukengerei

 

Wat mag er niet in de BEST-tas:

  • Breekbare spullen, zoals glas en porselein -> liever naar de kringloopwinkel brengen
  • Scherpe voorwerpen zoals messen
  • Restafval
  • Tijdschriften
  • Frituurpan met inhoud, het vet mag er niet meer in zitten
Maak de BEST-tas niet te vol en te zwaar. U mag meerdere BEST-tassen tegelijk aanbieden.
​​

Zelf inleveren

U kunt gevulde BEST-tassen ook gratis inleveren bij de Rd4-milieuparken en de Rd4-kringloopwinkels. Er wordt hierbij geen "tik" in rekening gebracht.  

Voordelen

De ingezamelde kleine elektrische apparaten gaan via Wecycle naar gespecialiseerde recyclingbedrijven. De boeken, het speelgoed en het textiel krijgen via de Rd4-kringloopwinkels kans op een tweede leven. Naast de voordelen voor het milieu zijn ook financiële voordelen te behalen. Restafval is namelijk een van de duurste afvalstromen. Het onnodig verbranden van deze vaak nog bruikbare spullen is eeuwig zonde. Het inzamelen en sorteren van de BEST-tas levert ook een positieve bijdrage aan de sociale werkvoorziening in de regio. De kleding wordt in ons eigen Textiel Sorteer Centrum uitgesorteerd.

BEST-tassen hoogbouw

Als u in een flat woont, vragen wij u op de aangeboden BEST-tas groot uw huisnummer te zetten (met bijvoorbeeld viltstift). U krijgt dan een nieuwe BEST-tas in uw brievenbus.​​​

BEST-tassen afhalen

Indien u een extra BEST-tas​​ nodig heeft, dan kunt u deze afhalen bij de Rd4-milieuparken, de Rd4-kringloopwinkels en bij de gemeentebalie (m.u.v. de gemeente Heerlen).

Lees meer over: llegaal inzamelen BEST-tas​, stop diefstal!

Elektrische frituurpan

Let op, elektrische frituurpannen waar nog inhoud in zit, horen niet in de BEST-tas. Deze kunt u inleveren op het milieupark. De pan hoeft niet geheel schoon maar dient ​wel leeg te zijn, om hem in de BEST-tas aan te bieden.

Kleding uit de BEST-tas gaat naar ons Textiel sorteercentrum:

 

BEST_tas_nieuw_kleiner.png
             Nieuwe BEST-tas

De BEST-tas heeft sinds 2015 een nieuw design. Hij is lichter maar wel sterker, hierdoor besparen wij op transportkosten en op het volume plasticafval. De nieuwe BEST-tas heeft geen plakstrip meer om de tas af te sluiten, maar twee hengsels waarmee de tas dichtgeknoopt kan worden. Verder heeft de tas een platte bodem, waardoor er makkelijker grotere artikelen in passen.
TEST-BEST.png                    Oude BEST-tas