Historie Rd4 kringloop

Het ontstaan van Rd4 kringloop

In 1995 had het streekgewest Oostelijk Zuid-Limburg de ambitie om een kringloopcentrum op te zetten. Rd4 liet hier onderzoek naar doen en in 1998 ging Rd4 van start met een pilot in Landgraaf. De pilot bleek succesvol en in 2000 kon de eerste kringloopwinkel haar deuren openen (Spekhofstraat, Kerkrade). Op een aparte locatie (Wenckebachstraat) werd een afdeling voor assortimentsbeheer opgezet, waar de goederen binnenkomen, gesorteerd én geprijsd worden.

Een jaar later opent Rd4 een tweede kringloopwinkel, dit keer aan de Schelsberg in Heerlen. Deze vestiging verhuisde in 2006 naar de huidige locatie (In de Cramer). Twee jaar later waren de kringloopactiviteiten bij Rd4 zodanig professioneel en succesvol opgezet, dat een nieuw, ruimer centrum voor assortimentsbeheer moest worden opgezet. Op de Nijverheidsweg werd die ruimte gevonden. Sinds 2005 huist daar het hoofdkantoor van Rd4.

De winkel aan de Spekhofstraat werd vervolgens verbouwd en flink vergroot. Vanaf 2013 bedraagt het totale vloeroppervlak van de Rd4 kringloopwinkels maar liefs 2.350m2. De winkels hebben een breed assortiment dat varieert van meubels, bruin- en witgoed, huishoudelijke artikelen, multimedia, fietsen, speelgoed, boeken, kleding, onderdelen en seizoensgebonden artikelen. Er zijn goederen in verschillende prijscategorieën verkrijgbaar en hiermee bieden de kringloopwinkels voor ‘iedere portemonnee wat wils’.
 
Op 16 april 2016 opende de 3e Rd4-kringloopwinkel haar deuren in de gemeente Eijsden-Margraten op het adres Aan de Fremme 25 te Margraten. Hier kunnen kringloopgoederen gratis worden ingeleverd, mede in de kringloopkist. Er zijn kringloopgoederen te koop in verschillende prijscategorieën.
 

Artikelen halen of brengen

Bij de kringloopwinkels kunnen gebruikte goederen die nog in goede staat verkeren worden afgegeven. Rd4 komt ook goederen ophalen en zelfs het leegruimen van woningen en bedrijfsruimten behoort tot de mogelijkheden bij Rd4. In 2012 is de BEST-tas in het leven geroepen. Deze tas wordt huis-aan-huis verspreid en kan gevuld worden met Boeken, Elektronica (wel of niet defect), Speelgoed en Textiel. Op een vooraf aangegeven dag worden de tassen aan de straat gezet en door Rd4 opgehaald. Vervolgens wordt de inhoud gesorteerd op herbruikbaarheid en verkoopbaarheid. Op deze manier hoopt Rd4 jaarlijks ongeveer 700 ton aan kringloopgoederen in te zamelen. Naast de huis-aan-huis inzameling kan de BEST-tas in de Rd4-kringloopwinkels worden ingeleverd en ook op de Rd4-milieuparken. In Margraten kan de kringloopkist worden ingeleverd.            
                             
balk-kringloop-nieuw-3.png