PMD-verpakkingen

PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metaal verpakkingen en Drankkartons.
Voorbeelden van PMD-verpakkingen zijn plastic tassen, -flessen, -potjes, melk- en zuivelpakken, blikjes, scheerschuim- en haarlakbussen, siroopflessen, sappakken en conservenblikken. Het gaat om lege verpakkingen, maar het is niet nodig om kleine restjes uit te spoelen. 

PMD-zakken
PMD-verpakkingen kunt u aanbieden in speciale (doorzichtige) PMD-zakken. PMD-afval dat wordt aangeboden in andere zakken wordt niet meegenomen. De zakken zijn in de meeste gemeenten gratis af te halen bij o.a. diverse supermarkten tegen inlevering van de bonnen op de Rd4-afvalwijzer:  

AFHAALPUNTEN PMD-ZAKKEN

In Kerkrade worden de PMD-zakken twee keer per jaar huis aan huis verspreid door verenigingen. 

Inzameling
PMD-verpakkingen worden aan huis opgehaald. Op uw afvalkalender kunt u zien op welke dagen de inzameling plaatsvindt. Leg op deze dag de PMD-zak(ken) uiterlijk om 08.00 uur aan de straat. Bindt de zakken goed dicht en wanneer u meerdere zakken aanbiedt, bindt ze dan zoveel mogelijk aan elkaar vast om wegwaaien te voorkomen. 

Recycling
De PMD-verpakkingen worden na inzameling gescheiden en door gespecialiseerde bedrijven gerecycled. Zo worden kostbare en schaarse grondstoffen behouden en kunnen er weer nieuwe verpakkingen of producten van worden gemaakt. 

Géén PMD-verpakking?
Wanneer u twijfelt of iets in de PMD-zak mag kunt u de Rd4-afvalscheidingswijzer raadplegen. 
Bedenk dat het in elk geval alléén om verpakkingen gaat. Gebruiksartikelen horen er sowieso niet in thuis. 
Piepschuim is ook geen PMD-verpakking, het is namelijk geen plastic, metaal of drankkarton. Het hoort dus niet in de zak!

Dit-is-geen-PMD-afval-1.png

AANBIEDREGELS