Afval scheiden

Door uw afval goed te scheiden houdt u minder restafval over. Dat betekent lagere kosten op het einde van het jaar. Maar hoe dan? Waar begin je? Bijgaand enkele tips

1. Plaats bakjes en bakken voor dagelijks afval

Creeër voor alle afvalstromen een goede voorziening. Zet bijvoorbeeld een bakje voor het GFT-afval op het aanrecht en plaats bakken voor PMD-verpakkingen, papier en glas in de keuken, bijkeuken of schuur. Zet ze niet te ver weg want dan is de verleiding misschien groot om het toch in het restafval te gooien. Een PMD-bakje op de badkamer kan ook veel restafval schelen.
 

2. Kies een plek voor milieupark-afval

Wijs een plek in huis aan zoals de garage of de kelder waar u spullen kunt verzamelen die u op het Rd4-milieupark gratis kunt inleveren zoals oud ijzer, harde kunststoffen en piepschuim/tempex.

3. Wat hoort waar? 

Eenmaal ingericht kunt u meteen starten. Bedenk bij alles dat u wil weggooien bij welke afvalstroom het hoort. Gooi het in elk geval NIET meer automatisch bij het restafval! Soms kan het best lastig zijn om te bepalen waar het afval bij hoort. Mag een chipszak bij het PMD-afval (nee)? Hoort een pizzadoos van de pizzeria bij het papier (nee)? Om u te helpen bij het afval scheiden kunt u gebruik maken van de afvalscheidingswijzer. Dit handige hulpmiddel is ook beschikbaar via de gratis Rd4 Milieu App.
 
Deze pagina's geven een goed overzicht van wat er wel of niet thuis hoort in:
GFT-afval
PMD-verpakkingen
Papier
 

4. Let op in de winkel

Kies in de winkel bij voorkeur voor producten waarvan de verpakking gerecycled kan worden of voor producten zonder verpakking.

 

5. Afval aanbieden

Als de bakjes vol zijn, maak ze dan leeg in de daarvoor bestemde inzamelmiddelen zoals de PMD-zak of de GFT-container. Kijk op de afvalkalender wanneer het afval wordt opgehaald. Via de Milieu App kunt u eenvoudig instellen of en wanneer u een melding wil ontvangen zodat u nooit meer een inzamelronde hoeft te missen.
Biedt de restafvalcontainer zo min mogelijk aan. Het aanbieden van restafval is duur, zet deze container daarom zo min mogelijk aan de straat. 
 

6. Routine

U zult zien dat afval scheiden na een tijdje heel vanzelfsprekend wordt. Heeft u huisgenoten of kinderen? Spreek elkaar erop aan als het niet meteen goed gaat. Al doende leert men. Uiteindelijk komt het helemaal goed. 
 
Wij wensen u heel veel succes!
 

Heeft u hulp nodig, vragen of wilt u uw tips delen?  

 
E-mail

info@rd4.nl

Telefoon

(045) 543 71 00

Social media

FacebookTwitter

 

 

Hoe doen zij dat? 

In deze film over afval scheiden namen we een kijkje bij 5 gezinnen in de regio. Hoe scheiden zij hun afval en welke tips hebben zij voor ons?  

Foto-hand-digitaal.jpg